İZMİR / KARŞIYAKA - Karşıyaka Zeki Şairoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilişim Teknolojileri Alanı Tanıtım videosunu izlemek için TIKLAYINIZ...

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

ALANIN TANIMI : Bilişim teknolojileri alanı, bilgisayar sistemlerinin yazılım ve donanım kurulumu yanında alanın altında yer alan Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik, ve Yazılım Geliştirme  dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Okulumuzda bu dallardan yazılım geliştirme dalında eğitim öğretime devam edilmektedir.

Okulumuzda bilişim teknolojileri alanı yazılım geliştirme dalında Anadolu meslek programı ve Anadolu teknik programı (sınavlı) bulunmaktadır.

ALANIMIZIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ:

Bilişim teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile bilişim teknolojileri sektörü, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

Bilişim sektörü dünyada son elli yıldır var olan ancak günümüzde olağanüstü öneme sahip olan bir sektördür. Katma değeri oldukça yüksek olan bilişim sektörü, gelişmiş ülkelerde gözde sektörlerin başında gelmektedir.

Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe bilişim teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebeple bilişim teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Hâlen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir.

Gelecekte de bilişim teknolojileri, çalışma hayatının en önemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir.

ALANIN AMACI : Bilişim teknolojileri alanında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.

YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMLARI :Okulumuzdan mezun olan öğrencilerimiz aşağıdakı meslek yüksek okulu  programlarınaa ek puan alarak yerleşebilmektedirler.

Basım ve Yayın Teknolojileri

Basın ve Yayıncılık

Bilgi Güvenliği Teknolojisi

Bilgi Yönetimi

Bilgisayar Operatörlüğü

Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Teknolojisi

Coğrafi Bilgi Sistemleri

Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri

Görsel iletişim

Grafik Tasarımı

İnternet ve Ağ Teknolojileri

Mobil Teknolojileri

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği

Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi

Web Tasarımı ve Kodlama

Yeni Medya ve Gazetecilik (YENİ)

ALANIMIZIN FİZİKİ DURUMU :Alanımızda 5 adet yazılım geliştirme laboratuarı bulunmaktadır.

YAZILIM GELİŞTİRME DALINDA ;

Nesne tabanlı programlama teknikleri ile proje yapma, geliştirme, veri tabanı kullanım yöntemlerini uygulama,

İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak giriş ve çıkış cihazları, sensörler, göstergeler, ekranlar ve motorları kullanarak işlevsel bir aygıt oluşturma,

Web sitesi tasarımı, dinamik programlama, veri tabanı işlemleri ve web sitesini yayınlama,

Mobil uygulamalar yapma,

Görüntü işleme ve görsel efekt tekniklerini uygulama

ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Yazılım Geliştirme Dalı Dersleri:

9. Sınıf: (11 saat)

Mesleki Gelişim Atölyesi : 2 saat

Programlama Temelleri* : 4 saat

Bilişim Teknolojilerinin Temelleri : 3 saat

Bilgisayarlı Tasarım Uygulamaları : 2 saat

10. Sınıf: (14 saat)

Nesne Tabanlı Programlama* : 10 saat

Robotik ve Kodlama : 4 saat

11. Sınıf: (17 saat)

Web Tabanlı Uygulama Geliştirme* : 8 saat

Mobil Uygulamalar : 5 saat